#БезОправдания в дом за възрастни хора "Дълголетие"

#БезОправдания в дом за възрастни хора „Дълголетие“

Въпреки че сме свикнали да свързваме възрастта с обездвижване и отдалечаване от спорта, инициатива „БЕЗ ОПРАВДАНИЯ“ днес показа, че това далеч не е така. Второто поредно събитие от едноименната спортната кампания на ACES се състоя в дом за възрастни хора „Дълголетие“ в гр. София, където специалисти демонстрираха упражнения, подходящи за хората в напреднала възраст.

Сред участниците в гимнастиката бяха дами на 94 и 96 години, които редовно практикуват йога. „Всяка сутрин с изгрев слънце правя своите 7 упражнения, които ме карат да се чувствам добре“, сподели 94-годишната Вера Каменова. Баба Вера  беше най-активният участник в раздвижването. Сред ентусиастите имаше и бивша състезателка по конна езда и паркур на 90 години. „Спортът ми помогна да доживея 90-те си години и да се чувствам добре“ –  сподели пенсионираната атлетка, която не се затрудни с никое упражнение и демонстрира завидна гъвкавост.

Специален гост на събитието беше водещата на „100% будни“ Мария Андонова, която поздрави участниците в кампанията. „Преди 2 години с колело изминах пътя Камино, което беше моето предизвикателство. Там срещах възрастни хора на вашите години, които също не се отказваха и продължаваха по пътя си. Пожелавам ви и вие да не се отказвате да бъдете активни и да преследвате своите предизвикателства – за някои може да са едно или две стъпала, но едно по едно да ги преодолявате“, сподели чаровната водеща.

По време на събитието на жителите на дома бяха на разположение кардиолозите д-р Венко Димитров и д-р Мирослав Ангелов от УМБАЛ „Света Анна“, които преглеждаха безплатно желаещите и им дадоха насоки, свързани с физическата активност.

Кампания „БЕЗ ОПРАВДАНИЯ“ цели популяризиране на редовната физическа активност на хората от 3 до 103 години. Организатор е ACES България със съдействието на Център за градска мобилност.  БНТ и предаването „100% будни“, с  усмихнатите си водещи – Мария Андонова и Стефан А. Щерев, е официален медиен партньор на кампанията. Сред лицата на инициативата са златното момиче Ренета Камберова и най-популярните влогъри сред младите – Павел Колев и Ицака. 

През цялата 2019-та година „БЕЗ ОПРАВДАНИЯ“ ще организира десетки безплатни спортни събития за малки и големи.