Турнир по баскетбол за хора с увреждания в София

Турнир по баскетбол за хора с увреждания в София

София – Европейска столица на спорта 2018 ще е домакин на първия турнир по баскетбол за хора в инвалидни колички за Купата на Столична община на 16 и 17 май в спортна зала „Триадица“.

В него ще участват отборите „София-Балкан“, „Варна“ и „Джавелин Бургас“. Вход свободен.

Целта на този шампионат е да популяризира спорта сред обществото, да допринесе за подобряването на физическото и психическото здраве и пълноценна интеграция на хората, които го практикуват и да привлече общественото внимание и подкрепа, както и нови състезатели.

За официални гости на спортното събитие са поканени Министър председателят Бойко Борисов, Кметът на София Йорданка Фандъкова, Заместник кметът на София Албена Атанасова, Министърът на младежта и спорта Красен Кралев, Заместник министърът на спорта Калин Каменов, Председателят на Столична община Елен Герджиков, Президентът на Българската федерация по Баскетбол Георги Глушков, Генералният секретар на Българската федерация по баскетбол Елеонора Рангелова, Борислав Хаджирусев, Президент на БУБА, Анатоли Илиев, Президент на Българската федерация за деца лишени от родителски грижи, Иван Ценов, Управител на спортна зала „Триадица“ и др.

Ден преди мачовете на отборите, на 15 май,  ще се проведе семинар за съдии по баскетбол за хора в инвалидни колички. Семинарът ще се проведе от 14:00 часа в спортна зала „Триадица“. Награждаването на отборите ще се състои  на 17 май, Национален ден на спорта.

Баскетболните клубове се надяват да привлекат съмишленици – хора, организации и държавни органи, които чрез своята подкрепа в различни области да им позволят да функционират пълноценно и да подсигурят условия за развитието на този нов за България спорт.