Откриха инфоцентър за София - столица на спорта 2018

Откриха инфоцентър за София – столица на спорта 2018

Младежки образователен и информационен център “София – Европейска столица на спорта 2018” бе открит днес по обед. На церемонията и водосвета присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Общинския съвет Елен Герджиков, генералният секретар на БОК Белчо Горанов, евродепутатът Андрей Ковачев, който поде инициативата и днес бе определен за официален делегат на ACES в София и пристигналият специално за случая председател на ACES Europe Джан Франческо Лупатели.

Информационният център се намира на бул. „Михай Еминеску” № 5, точно срещу Румънското посолство. Той е оборудван с техника за презентации и провеждане на различни образователни събития. Центърът ще бъде и щаб квартира на Организационния комитет с председател Елен Герджиков и секретар Анатоли Илиев. Тук ще се предоставя информация за цялата програма на “София – европейска столица на спорта 2018 година”, както и новини за съпътстващи спортни и училищни събития, ще се организират посещения на ученици и студенти.

По-рано през деня в сградата на Столична община се състоя Конференция на тема „Спортът в свободното време и развитие на градската инфраструктура” като част програмата на „София европейска столица на спорта 2018 г.”

Огромен интерес предизвика презентацията на Стивън де Майер, генерален координатор на „Спорт, култура и младеж“ в Община Антверпен, европейска столица на спорта през 2013 г. Участниците дебатираха възможностите за програмно финансиране на спортна инфраструктура и спортни програми; европейска политика и добри практики при реализиране на програми и проекти за спорт в свободното време и др. Представени бяха и инфраструктурните проекти на СО, иновативен модел за проектиране на училищни дворове и спортни площадки, образователната инфраструктура и възможностите за развитието и др.

Тази година евростолица на спорта е Торино, през 2016 г. – Прага, а през 2017 Марсилия.