София – Европейска столица на спорта 2018

София бе избрана за европейска столица на спорта за 2018 г. Това решение бе взето на заседание на Оценителната комисия на ACES Europe, което се проведе само два дни след края на посещението й в България.

В писмото си до столичния кмет Йорданка Фандъкова президентът на ACES Europe Джан Франческо Лупатели пише:

„София е започнала да развива спортни политики с добри съоръжения, програма и активности. София е добър пример за развитие на масов спорт като средство за подобряване на здравословния начин на живот, интеграцията и образованието, които са едни от основните цели на инициативата“.

Българската столица бе кандидат за приза за 2017 г., като достигна до финала заедно с Марсилия. И двата претендента обаче са получили по равен брой гласове. Заради факта, че Марсилия е подала кандидатурата си още преди година, тя получава званието за 2017-а, а София ще е евростолица на спорта за следващата година.

11-членната комисия на Асоциацията на европейските столици на спорта направи първо инспекция на Марсилия, а после бе 4 дни у нас в периода 9-12 октомври. По време на престоя си в София оценителите видяха множество събития, които имаха за цел да ги убедят, че градът ни заслужава признанието.